5 Ayat Yang Biasa Diucapkan Oleh Wanita/Perempuan

Bismillah,

Salam semua ,

Kadang kita mesti nak tahu apa kata-kata yang biasa perempuan cakap kat lelaki kan? kat bawah nie ada 5 perkara yang memang biasa orang-orang perempuan diucapkan :-

*tidak saya yer :P




1. “Takpe la kalu camtu”
Fuhh..berhati-hatilah anda kalau mendengar ayat nie.. cuba tengok reaksi wajahnya camna, tersenyum ke tengah ‘muncung’? Kalau tersenyum tu – maknanya memang betul2 ‘takpelah’(fuhh lega:-))…tapi kalau sedikit muncung – MUNGKIN ada yang tak kena. Contohnya, mungkin jugak anda dah janji dengan si dia nak pegi shopping hari tu, tapi tup tup anda terpaksa cancel kerana nak tengok siaran Piala Dunia. Mestilah si dia berasa ‘geram’ dan terpaksa mengalah untuk mengelakkan pertengkaran. So, apa yang anda boleh buat ialah cuba ambil hatinya dengan mengatakan anda akan memberikan ‘bonus besar’ untuk si dia berbelanja pada sesi shopping yang akan datang… hoho … pasti senyuman akan terus terpampang pada wajah yang sebelumnya suram itu… :-)


2. “Saya dah hampir siap nie”
Huhu… biasa tak dengar ayat power nie dari wanita? Mengikut kelaziman, ayat nie akan diucapkan sejurus selepas anda mengajak pasangan anda untuk keluar ke mana-mana tempat:-) Dan kemudian akan bermulalah proses ‘bersiap’ bagi wanita. Satu yang korang kena tahu, jangan mencelah atau berkata apa-apa semasa proses ini berlaku kerana mungkin korang terpaksa tunggu lebih lama…! Sebaik-baiknya, berikan masa untuk si dia bersiap-siap dan tingkatkan kesabaran anda pada sepanjang masa:-) Sentiasa ingat yang wanita terpaksa prepare banyak bende sebelum keluar rumah (berbanding lelaki) misalnya gosok baju, pakai tudung, bersolek dll… so kaum lelaki kena paham2 la ye…huhu

3. “Oh, takde apa-apa la..”
Hmm…ini yang paling teruk sekali. Biasanya kalu wanita menggunakan ayat nie, ia “ada udang di sebalik mee…” huhu.. so berjaga-jagalah anda. Actually, ‘takde apa-apa’ bermaksud ‘ada something la tu’… mungkin si dia tengah marah (senyap-senyap) kat anda, atau anda terkata sesuatu yang membuatkan hatinya terasa ke. Wanita malas nak explain panjang2 sebab takut jadi pertengkaran yang hot pulak nanti, so they just say ‘takde apa2’ just to let the issue go like that. Tetapi apa yang perlu anda buat jika terdengar ungkapan itu ialah – lakukan perkara2 untuk menambat hatinya dengan kadar yang SEGERA

4. “Mana satu baju yang patut saya beli yang, baju merah ke baju biru?” / “Abang rasa kasut tumit tinggi nie sesuai tak dengan saya? Ke saya patut beli sandal jer?” ….
Soalan-soalan di atas agak biasa ditanya apabila kamu keluar shopping bersama-sama, betul tak? Actually, peranan anda ialah untuk mengeluarkan pendapat dan membantu si dia membuat pilihan. Tapi, yang tak syoknya, kadang-kadang si dia tak mendengar atau tak ikut pun jawapan yang kita beri. Kalau kita kata A, dia pilih B:-) Ini mungkin kerana dia sudahpun ada pilihannya sendiri, tetapi saje je buat-buat tanya…huhu . So, apa yang patut anda buat jika berada di dalam situasi ini ialah, just berikan apa-apa jawapan kerana ia mungkin akan menjimatkan masa anda!

5. “Saya nampak gemuk ke?”
Wahai lelaki, nie adalah soalan ‘perangkap’!… dan anda sememangnya tau jawapan kepada soalan ini :-) If you don’t want the wrath of women to befall upon you, just reply with one short simple word – ‘No’. Ataupun macam nie: “Sayang tak gemuk la. Percayalah cakap abang nie, yang… takkan abang nak tipu kot..,”. Kalau takleh jawab macam tu, alternatifnya ialah try tukar kepada topik lain, atau tarik perhatian si dia terhadap perkara lain atau just berpura-pura pengsan…:-D – as long as you don’t have to answer that question:-) – p/s: gerenti boleh mengelakkan api kemarahan yang mungkin akan berlaku jika anda menjawab, “Ya,”… hehe



notakaki : selalu pandai ambil hati orang pempuan baru aman dunia..haha

14 kaki komen

Qaseh dalia adelia said...

hehe betul tu

Hanis Azla said...

selalu guna perkataan tu dan selalu berada dalam keadaan2 tu.. he..he.. org perempuan kan.. gitulah..

tengkusri said...

eee...gitu ek perempuan, habis lelaki mcm mn?

penyisir rambut said...

lupe lagi 1 ayt...
"sape lg cntek?awek jual sayur tu ke atpon sy??
huhu...

tomatokering :) said...

haha absolutely right dear ^^

MataHati @ MH said...

ayat last tuh..kalau realitinya mmg benar, sya cakap direct jer.
"ala..mmg gemuk pun"..huhu

ekmal said...

sgt btol..hehe..eh xde fb ke? nk gak kenal org sekampung ni :P

DEZAMAN COTTAGE said...

hehehehe.....sib baik tuan punya blog prihatin ngan kaum sejenisnyer hehehehe.....

sop said...

kadang kala susah hendak faham kata-kata pmpouan ni.. banyak tersirat.. hahahha

sop said...

pompuan memang misteri...

Nizam Ijam said...

takut la nak kawan dengan perempuan..haha

Sarah Mohd Saleh said...

mmg pon..tapi psl gemuk tuh mksdnya,kalau u xpuji i kurus i tarek muncong sedepa.hihi...itu ler pempuannn

Amirrah Zawani said...

selalu gak sebut.. xda apa2 lah.. =_=

iSmaZuRina said...

wah.. is pun selalu mengutarakan ayat2 ni..most of the time sbb nak beralah je and malas nak ckp byk coz guys are not a good listener (not all).. :P

Klik Sini Untuk Komen