Kitak Lawa Lah!!

Assalamualaikum
tak jawab dosa, kalau jawab, saaaaayaaanggg dieeee..
*eeeee. tetibe..hikhik


Sejak duamenjak nih, bz sikit ar dengan keje, kadang kuar 8 pagi, balik kul 10 malam pon hada,
padahal keje pembantu cikgu tadika je kot.

Tapi keje mengalahkan cikgu..hahaha.
Mana taknye, minggu nie sibok dengan majlis sambutan hari malaysia+kemerdekaan+jamuan raya+majlis hari jadi. Mak datok, padat bebeno masa haku dalam 1 hari tuh. Sehari sebelum majlis tuh, kena balut hadiah-2 bebudak, pastu kena listkan senarai budak yang masuk pertandingan pakaian beragam, sajak, nanyi lagu patriotik dan raya, hayoo..fening beb.


Habis je, hari ahad nie ada lawatan sambil belajar kat Port Dikson di muzium tentera darat. nanti kene wat sukan pulak untuk bebudak, haih..misti kene bagi hadiah kan. hadoh..kene balot lagi hadiah..aiyaiyaiyaiiiii.

Ok, berbalik pada tajuk entri di atas,

Ada satu budak berbangsa iban dengan kawan-2 die , mungkin masa nak balik dari keje. semalam budak tuh ade tegur kat haku, kebetulan masa tuh hp aku asyik totteett=2 jer. . mesej masok. aku layan and balas.

Ko tau, apa budak tuh cakap kat haku ? ''Kitak lawa lah!!!".
aku dah perasantan masa tuh, tersengih macam kerang wangi. aku lawaa ?? huahuahua.
kalau kitak aku tau maksud die, kamu. kalau lawa...lagi la aku tahu..hahaha. soooooooo
dengan laju je aku balas ar, " sama-2 yerr dik".

Tetibe budak tuh gelak. kawan-2 die pon sama. macam hantu kena sampok pon hada dah.
Kawan die yang paham cakap iban tuh bagitau kat haku, "kak, maksud die bukan kamu lawa atau cantik, tapi kamu sombong lahh".

Hapa? demm. ingat maksud lawa tuh cantik, rupa-2nya,SOMBONGGGGGGG????!.
muka haku merah kepink-pinkkan dah, sampaihatiko!! kata haku sombong. tak lah. mana de. aku peramah tau dakkk. ko je tak tau.
takkan sebab hp ko kata haku sombong..demm. pasni aku nampak je bebudak lalu aku tego dan cakap " hai dik, jom akk banje eskem nak, tapi adik baya tau ?''. kompom depa kata aku baik an.





notakaki : pentingnye iban language education skg nie weh. kalau tak jadi gupa itu la jawabnya.

24 kaki komen

mirakim said...

klaka tol..
ahaha

aisya said...

mmg org selalu salah paham maksud lawa tu.. sebab dalam bahasa sarawak lawa tu maksudnya sombong.. =)

Hafizzi Aziz said...

kah2..apit x "lawa" kan..

syahirooAhmad said...

hahahhaha.. padan mukak samak awak~

A Crack Mirror said...

eyh... na blaja a bahasa melayu sarawak dulu...lagi senang kot dr bahasa iban... pasni asya komen ur entry bahasa sarawak lah..nak tak?? jgn slh translate sudey..ahahhaa~

Mohd Izzar said...

hahahah. ok2. belajar la bhasa iban lau cmtu. haha

Chuu Muqhlis said...

ooo., baru tahu haha..
**ingtkn keje tadika same cm budaknye., msuk kul 8am balik kul 11am hihi

aisya said...

sis, lawa tu bukan bahasa iban actually.. bahasa melayu sarawak.. xsure pulak kalau bahasa iban pun guna perkataan lawa jugak.. =)

zureen said...

hahahha! zureen pun pernah kena macam ni.. grrr!!!! malu kot kita rasa kita kita lawa.. padahal org kata kita sombong.. hahaha~

nur said...

selamat hari malaysia jugakk ye..


JOM TENGOK GAMBAR BEST!!
JOM KE: ALL IN ONE

teha said...

hahaha ! kena blajar laa jugak sikit2 bahasa iban.. takot nnti termalu lg.. hehe

nuruashia ♥ said...

muahahahaha...bru tahu lawa tu sombong...da tu kalo lawa dlm bahasa sarawak pe bnde ehh?

hafrawiey ozakawa said...

k.nana.....betul citer nh...lawak but we need more caarefully sbb ade satu citer tuh...

budak kl p srwak.then jmpe budak pompuan.die bernawaitu nk tegur dgn ayat
'lawa la adik nh' mase tuh budak tuh just senyum(senyum tawar kut).budak kl tuh ckp sekali lg.ermm.ape lg..budak srwak tuh bagi pennampar sebiji...
so need to carefull aklo nk ckp kan??

miratun madihah said...

Haha,kitak lawak lah, tu la kena belajo bahasa iban :P teehee

aleen aiden said...

hu3,bz btul gayanye ha..jgn lupe jaga kesihatan jugak! ^_*

Aien Najib said...

ciss .HAHA .penat kan kan :p sbb ain dr feb-april guru tadika .august till now guru sekolah rendah .kalau kak nana yg pembantu dah penat ,lagikan cikgu -.-

sop said...

hahaha.. nana lawa? tak lah.. ramah jer kat blog la.. uhuhuh

nana comel? (bahasa iban apa ek?)

Hanis Azla said...

he..he.. silap lah pulok.. takpe yg penting nanan mmg lawa pun kan..

MataHati @ MH said...

hah..tu lah perasan lawa lagi..
kan dah ada yg ckp kamu sombong

Run Away said...

kene belajar bahasa iban ni kan...;d

nazirulhazwan~ said...

wakaka, perasan;p

Aduka said...

kahkahkahkahkah!

kitak lawa la..

=P

Iwanski said...

tu laa.. tunggu je dia update... update juge akhirnye... hilang rindu di hati... hee.. =)

Rara. said...

hahaha, lawak gila. tobat malu kan? ngehngeh. tapi seronok kan keja menghadap bebudak nie.

Klik Sini Untuk Komen