Kenapa kau sembah kaabah ?

Assalamualaikum chayang
yang hemsem-2, and yang chantek-2 tu semua


Bertemu kita lagi di kelaaaaassss ko jahhh. <---------mula meraban pulop

haha, sory yu oll's , rasa nak penampo kan ? haha...janganlah nanti i majoks kang
sapa nak pujok ? harap korang ? alahai bejanggot lah..ahhhahaahha :P

Kali ni aku nak share sikit nota friends aku di facebook , agak menarik minat aku nak share kat korang semua, and aku harap korang rajin-2 lah sikit bacanya. okeh ?


nanti aku banje aiskem kek....puyohhh dapppp ooo :P


"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"



"Oh.... itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"



"Baitullah tu apa?" ...



"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"



"Allah ada dalam tu?"



"Tak....."



"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"



"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."



"Kamu sembah apa?"



"Saya sembah Allah swt"



"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"



"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."



"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."



"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"



"Pernah...... selalu.."



"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"



"Tengok perlawanan bola la.."



"Di mana?"



"Dalam tv la.."



"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."



"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."



"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."



"So..?"



"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"



"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."



"Peliknya.."



"Sebab apa pulak pelik?"



"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."



"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."



"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"



"Ya.. tak pelik.."



"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."







notakaki : Percaya lah bahawa Allah itu wujud , cuma kita tidak boleh melihat-Nya dengan mata kasar.

11 kaki komen

Cik tikah said...

nice!!! :)

JIJI YU said...

gua sembah arah je.ehehe

Rara. said...

aku suka notakaki kau ;)

aiman fanboy k-pop said...

terbaik..!!!

si robot comel said...

cayalah!

Chuu Muqhlis said...

nice post nana :)

khairul akmal bin azman said...

yes!
jadikan teladan!

Run Away said...

nice sharing...;d

Akma Azlin said...

Menarik+bijak
thanks for visiting my blog dear

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kiblat harus ada. seperti mana kita punya arah tuju hidup, begitulah juga arah solat:)

Mohd Izzar said...

nice :D

Klik Sini Untuk Komen