Tutorial : Iklan Nuffnang atas header

Assalamualaikum
anje-anje ku sekalian.
eh ehhhhh..anje la sangat kennnnnn :P


Kali nie tetibe rajin la sangat nak kongsi tutorial kat cik akak manis kita sowang nih.
Dia ade tanya macam mana nak letak iklan nuffnang kat atas header kita tuh...
macam nana punya..





So demi akak Nurul Ashikin, aku kasi tutorial la sikit. Aku bukan kedekut ilmu taw, so sape-sape nak tanya, sila tanya tanpa segan silu okeh. :)

1st, Sign in dulu akaun Nuffnang anda

Klik pada Add ads




Pastu ada 3 cara untuk pastekan code kat blog.
pilih lah cara ikut suka, boleh Preview dulu saiz yang macam mana dikehendaki.

Copy code tersebut.





klik pada gambar untuk tumbesaran pesat


Ok, dah copy ?

Pergi ke Dashboard

Click Design and clik Page Elements..

Click Edit HTML

tick dulu Expand Widget Tempates

pastu cari kod ni <body >
nak senang click ctrl+F

dah jumpa? pastekan kod yang dah dicopy tadi selepas <body >





klik pada gambar untuk pembesaran sihat



dah siap preview la dulu..kalau ok save la.




harap-harap tutorial nie berkesan..
terimakasih kerana menanya ye kak Nurul Ashikin :)







p/s : terkentut-kentut aku buat tutorial nih..haha :P

20 kaki komen

efa nur said...

nana cayunk, thanksss sudi share..hihi
efa dah berjaya buat benda nie.. :D
tQ dear <3 :)

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

template aku takde koding body camne?

khairul akmal bin azman said...

suke gak coding2 ni...

NURUL ASHIKIN said...

alhamdulillah... thanks nana.. sayang sama nana yang baik hati muahhhhh~

♥AienNajwa♥ said...

tuto yang bagus niy dear..mcm nak buat jugak jer..hehehe..=)

MataHati @ MH said...

baik cikgu.. nanti sya ikut panduan yg cikgu berikan

HaziNiey PauLo said...

wahhhhhh...tenkiu for sharing...

Chuu Muqhlis said...

aku x kesah nk letak iklan kt mne pon hehehe

sarah mohamad said...

Amboii dah buat tuto dah. Tumpang lalu ye cik nana hehehehe

Pondok Usang said...

wahh.. begini caranya... =)

Zuewairy said...

yeah.. sharing is caring ;)

Edy Fee said...

wwah jd cikgu nuffnag lak skrg yer.heheheh

My Life's Journey said...

pandainya cik nana kita ni buat tutorial .. pintar umahhhh

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

mmg berpinar mata masa mula2 buat iklan nie..tue yg malas dh nak ubah temphlate huhuhuhhh

khairul akmal bin azman said...

nuffnang kay erase da..!

gnesop.com said...

nice sharing..

aiman fanboy k-pop said...

aiman pon da pernah cuba benda nih..tapi,ada kakak tuh sorg ajr....jadilah akhirnya..heehee...btw,berguna tuk org lain..^^

Kazen said...

bagus2 tp jgn lupe laen template len caranye...huhu be careful... nntikan tutorial from me too tomorrow :)

Entri Terkini | Wordless Wednesday 21 | Mana yang lebih kacak?

hafrawiey ozakawa said...

wahhh...tenkiu la share akak...bru je nk mencari info psal nh..hehehhe

EmpayarUtama said...

Oooo camtu yea, jap aku pun nak letak gak la

Klik Sini Untuk Komen