Ohhhh Petai

بسم الله الرحمن الرحيم 
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Selamat Hari Rayeeeee .

Ok, i tau you ollss masih dalam mood raya an an walauPON hari raya Aidiladha.
alaa kire raya la jugakkk kansss .

Haaaa, sesambal sesambil tengah melantak rendang daging tuu, nana nak share la sikit info mengenai buah petai .

Whatt ? petaii?? eeeuuuuuuuuuuwwwww (reaksi untuk makhluk yang fobia kepada petai)

ok, jangan nak euuww euuuww sangat la der.
I tau petai tu busuk , bau diee , pergghhhh mintak nyawe la sangat kan,

tapi

tapi

tapiiiiii

tau dakk sebusuk busuk die PON , die mempunyai banyak khasiat dan nilai perubatan yang tinggi ooo, dannnn die jugak kasi korang sihat sejahtera jee serta cargasss macam agassssss..
hahahaha..sory melawak plak.

what, tak lawak ?
ok fainggggg .

=========================================================================



=INFO PETAI=

Pokok petai merupakan spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter, dan banyak tumbuh di kawasan hutan Malaysia, Indonesia dan Thailand. Buah petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain. Selain itu, buah petai mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C (vitamin C tuu boleh jadikan korangg awet muda tauu dakk!). .

Yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya. Jadi jika nak pilih petai kat pasar tu, pilihlah yang bijinya nampak besar dan segar, itulah yang terbaik. .

KHASIAT PERUBATAN PETAI


 

Biji Petai
* Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

Daun
* Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.

Akar (kulit akar)
* Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.

Khasiat Petai Belalang
Petai belalang mempunyai buah yang kecil. Petai Belalang ini boleh didapati di kawasan kampung. Petai Belalang ini baik bagi mereka yang hendak merawat masalah buah pinggang, caranya ialah dengan mengeringkan sejumlah petai belalang. Setelah itu masukkan petai-petai yang telah dijemur kering itu ke dalam air panas. Minumlah ia setelah membiarkan seketika. Sangat mujarab. Bagi sesiapa yang ada masalah buah pinggang, bolehlah cuba. Setelah beberapa kali meminumnya, boleh jumpa doktor untuk membuat pemeriksaan.
=======================================================================

fuuhhhh amacamm ? terkesima tak?
sedappp ooo kalau petai tu masak sambal letak dengan udang....
perghhh feveret i tauu . #terliur hingus den

Jom makan petai secara berjemaah JOMM . Jagalah kesihatan anda ^_^



p/s : pastikan jamban anda sentiasa berbau harum selepas mengkenchin dengan hemahnye. harap maklong.

16 kaki komen

Chuu Muqhlis said...

chuu x mkn petai.,hihi

Bie said...

bau busuk tapi ok je b ble telan ;)

thanx sharing info nana ;)

rudyrohaiffahrina said...

Selamat hari raya aidiladha.

♥ Nana BamBam ♥ said...

@Chuu Muqhlis : rugi tau chuu kalau x makan..hehe

@Bie : betul..sedappp :) sama-sama

@rudyrohaiffahrina : selamat hari raya aidiladha jugak :]

Cikgu Fikri said...

x suka..
nnti kencing bau petai... :)

Hanif Idrus said...

Tahu!!!!! Tapi tak suka petai..huhuhuh

boni kacak said...

pergh..pahit tu...

aiN NaJwa said...

Thanks sharing yunx..sharing is loving kn..(^______^)..tp kite xminat petai..cmner erk nk wat bg suker..??..hukhukhuk..

♥ sitifarhana ♥ said...

fuyoo.petai pon ad khasiat jugak erk..

sy makan,tapi tak boleh byk..bahaya..hehehe

si robot comel said...

petai mmg byk khasiat,tp kita tak makan, hihi

Diana Azis said...

Diana tak makan petai dan kaum kerabat dia la..ulam yang lain diana bantai je..hehehe..tak tahu kenapa..hehehe

Alia Laila said...

Alia makan petai. Kadang-kadang :3
Eh kak Nana sama macam ayah Alia. Suka sambal petai yang ada udang tu :)

azstory said...

petai jeruk ada khasiat tak?

new hope said...

thanx sbb share

KLIK makan atas angin, agenda yang melemahkan bangsa sendiri

dya bunga said...

dya makan petai..haha..sedap tu

Anonymous said...

Never thought blogging could be soo fun and interesting. Man you know how to do it brother.

Klik Sini Untuk Komen