Resepi | Almond London Cookies

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته









hai korang, buat apa tuu?
Nampak tak biskut kat atas tu? dapp kan kan? ngeheee.
kemaingg aku post cookies bagai..hari tu letak gambar stepek biskut semperit. haha.


Ok entri kali ni Nana nak share kat kengkorang semua resepi biskut yang memang sah dan di cop oleh orang ramai tak kira tua ke, muda ke tersangatlah sedap tau. Siap masuk thivi tau dak biskut ni.
Ala kata fofuler dah biskut ni.        Biskut apa ?
Alaaa, biskut Almond London lerr, dalam buku-buku masakan, majalah, kadang surat khabar pon ade tertempek biskut Almon London nih. kann.

Tengok, nama pon dah ala ala henggeris tau. mana la tau kot kot masa makan biskut ni terbayang laa main kejar kejar kat Lhondon gituu khannn.. haha .
Selalu nana buat biskut Almon London ni time raya je, time lain-lain agak kemalasan la jugek..
kueng kuennng.

Ok asyik membebel je jom tengok bahan-bahan nye dulu okeh.
Pergi lah ambik kertas A4 dan pen siap-siap, salin resepi kat bawah ni, mana la tau tetibe niat kerajinan nak buat ke nanti... haha.


Bahan-Bahan ( 150 biji )

250 gm mentega
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (optional)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)


Bahan Salut :-)

700 g coklat masakkan (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya




Cara Membuatnya | Step By Step follow below this picture



  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu
  3. Pukul sebati
  4. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati





     5. Masukkan serbuk badam dan kacau
     6. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
     7. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
     8. Kacau  hingga adunan menjadi doh




     9. Nampak dak? dah jadi doh kan. (sila kata poyo sebab tetibe buat love love bagai)
   10. Bulatkan doh macam nana buat tu la. fuh penat gak la nak membulatkan beliau.
   11. Lepastu letak lah kacang badam yang dah di goreng tadi.
   12. Then, korang bentukkan doh tu jadi bujur sireh. Jangan besar dan kecik sangat tau.
         Dah siap letakkan dalam dulang pembakar yang dah di sapu mentega.
  
       *Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit 




     13. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil" serta masukkan lemak sayur.
           Agak-agak dah sebati dan tiada ketul ketul, tutup api.
     14. Bila biskut dah masak dan di sejukkan. susun molek molek naaa kat paper cup tu.
           ( abaikan aje kalau biskut i senget benget or kecik beso )
     15. Jangan segan silu masukkan coklat menggunakan sudu, kalau tak nak comot boleh guna pipe
           bag ye. Macam nana ni kan bajet teror la sangat nak gune sudu. kahkah.
     16. Setelah itu taburkan bunga kacang badam cincang ke atas biskut tadi. Suka hati la nak sikit ke
           banyak ke atau penuh satu biskut tu nak letak. haa lantak lah..


Ok dah siap semuanye tunggu la biskut tu sejuk selama 1 jam ke 2 jam ke berjam jam ke ikut suka hati la yea.

Haaa, senang tak?  lepas ni gegerl gegerl semua boleh la praktis buat  ye. Boboy boy pom boleh je praktis. itu pun kalau la jadik..kehkehkeh.

selamat mencuba.. papaiii.




p/s : biskut semperit pon sodap gak kann?

15 kaki komen

Alia Laila said...

Kak Nana rajinnya siap buat tutorial gambar lagi tau haaaa. Nak buat lah nanti hehe. Selalu mak beli tepung segera punya, hat yang gerenti jadi tuu :D Sodap ! ^__^

♥ Nana BamBam ♥ said...

Alia Laila : hehhee...saje nak kongsi resepi yang kak nana tahu je..hehe

kann sodap kann..try buat okeh..nti nak jadi bakal isteri kena pandai buat kuih..kekekekek

Sarip Kumbang said...

hantar kerumah dua ketul plis...haha

si robot comel said...

mohon pos ke sini kak :p

Khairul Zamri said...

rajin die wat entri resepi camnie... menarik sgt2 nmpk.. boleh cuba bila free nnti :)

♥ Nana BamBam ♥ said...

Sarip Kumbang : bukan takat dua ketul, berketul ketul pon boleh hantar.

si robot comel : bisa aja, kasi alamat rumahmu padaku dekk :D

Khairul Zamri : terima kasih, nak kongsi resepi je, gembira jugak sebab menjadi buatnya..hehe :)

aiN NaJwa said...

perggghhhh..almond terbaik..minat giler..!!~ =)

aisya said...

suka makan je.. hahaha.. buat tak pernah..

Jna marcello said...

fevret naaaaaa ;)
tbe nana publish kuih ni pada bukan hari raya rasa cam kejam sgt..sbb klau time raya senang nk dpt..klau nk buat sndri alamat mkn kacang dye je hihihi ;D

boni kacak said...

mohon buatkan utk saya..hehehehe

Kakzakie said...

Kalau kakak buat masa bakar terus dgn paper cup sekali keluar baru curah coklat lagi cepat..

Yousof said...

Waaah lengkap! Resepi + gambar + kata² dorongan. ;P


biskut enak yang tak pernah ditolak hihi. Semperit pun lejen jugak tu!

Daus said...

wahh..
lama tak mkn almond london..
teringat time kecik2..
hihik..

laskar pelangi said...

walaweh!rajinnya siap capture gambar one by one.hihi:)
kita pernah try buat almond london lastyear, leceh wooo.banyak sangat kena buat.kalau buat ramai2 xpe.kalau buat alone,mmg leceh sikitkan.huhu~

ctk said...

wah....rjinnyer sis...nanti kita wat same2 ye...hehehe

Klik Sini Untuk Komen