Review Novel | AWAK SUKA SAYA TAK?

بسم الله الرحمن الرحيم 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Lihatlah awan sana.....seperti senyum padaku...oh terharunyaaa...akuuuu...


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

errrr maaf maaff, intro yang agak poyo....
#sangattt!!

tahulah Hafiz menang Juara Lagu 26 semalam (29 Januari)....
 hikhiks | sengih kerang musyuk |



Oklah , nana taknak merepek lagi , straight to the point okeh ? teheee.

Ramai kawan-kawan nana | err ramai ke? | mintak review tentang novel ASST nih, yelah sebelum beli nak tahu gak serba sedikit pasal ceghita tu, yedakkk ? bak kata budak hana tajima..opsssss bukan bukan...tipu je...dan dan je nana berkawan ngan hana tajima tuh..speak in english pon hancuss..alahai..berangan. :p
hehehehe... 


Kali ni nana nak berkongsi dengan korang semua sebuah Novel berjudul Awak Suka Saya Tak? yang dihasilkan oleh  Sis Melur Jelita. Memang tersentuh hati bila membacanya, pelbagai perasaan keluar, kejap happy, kejap sedih, kejap geram, kejap sedih, kejap happy.....kira macam tulah bila nana baca Novel berhantu tuh. Aduyaii..orang lain yang baca novel biase jekkk , nana nie je haa yang ngada ngada sikit..hehehe :P 

Wordless Wednesday #21 : AWAK SUKA SAYA TAK ?

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Sebuah Novel percintaan yang penuh dugaan.

Cubelah baca , gerenti korang nak baca lagi punya.





p/s : tertunggu-tunggu novel I LOVE YOU STUPID dari Melur Jelita


TAG ? apa tuh TAG ? #3

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Aduh..tak sangka dunia TAG TAG kembali lagi dan terkena kat nana..fuhhhh. terbaikk jemah!!

Dolu-dolu kala nana ada jawab soalan TAG kat SINI, dan SINI  
Memang agak terkial-kial nak menjawabnye......

Kini nana ditag oleh cik DILA untuk nana jawab soklan-soklan die pulak...
Habislah nana kali nie...dah lah nana kekurangan idea nak keluarkan soklan nana.aduhaii..

Try Not To Laugh!!

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Nana dah tak ada idea kat dalam otak nana nih sejak terlebih makan buah limau manis medu tuh.
Nie semua gara-gara buah limau yang sangat tergoda selera nak makan. Kisah die DISINI.

Jadi nana nak korang layan aje video kat bawah nieh . REMEMBER, try not to laugh okehh..


mana-mana peminat budak nie gerenti gelak punya..
kann

kannn

kaaaannnnnn ?

eleh macam tak tahu je die dok sengih-sengih dok gelak-gelak sengsorang..

kat sini ade CCTV la weh...hoho..|poyo|







p/s : sikit tak lawak..baik layan video an chalo chaloo..errr ntah la.. layan video DISINI

Selamat Hari Raya Cina | Oh buah Limau sweets

بسم الله الرحمن الرحيم 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Selamat Pagi Ahad everybodehhh. Haaa..ada yang dah celik ke pepagi nih ? 
Syukurrrr kepada Allah swt kerana kita masih dipanjangkan umur... Alhamdulillah.

Heyy, korang dah sarapan ? uii tak ajak ye makan sarapan sekali. huhu.

TIADA KATA #11 : Adakah dia JODOHKU ?

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته





p/s : Adakah aku boleh percaya pada alam maya ini? 

Khutbah Jumaat #4 : Kawan Di Akhir Zaman

بسم الله الرحمن الرحيم 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang benar benar sibuk
Dengan urusan memperbaiki diri nya
Yang benar benar sibuk
Untuk mengubah sikapnya
Untuk kembali kepada Zat yang sempurna
Yang ada kini hanyalah
Sibuk dengan urusan mengumpul harta dunia
Walau di ketahui dunia ini hanya sementara
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bergelumang dengan majlis ilmu menafaat
Yang sanggup bersusah payah dan berpenatlelah
Yang sanggup menghabiskan masa, tenaga, umur dan harta
Dalam mengejar dan memahami ilmu menafaat
Yang ada kini hanya lah
Berbangga dengan harta yang menimbun
Tapi jiwanya masih kosong belaka
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Ahli professional yang bertaqwa
Yang benar-benar melekat iman di jiwanya
Mengunakan profession nya menuju cita cita di akhirat sana
Yang ada kini hanyalah
Ahli professional yang lalai dan leka
Yang hidup nya lebih barat dari barat
Iman dan amal soleh terasa amat berat baginya
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Bersifat silaturrahim semata mata kerana Allah 
Saling berhubungan dan bertanya khabar semata mata kerana Allah
Yang ada kini hanyalah
Sikap pura pura untuk menyenangkan hati sendiri
Bersahabat untuk mendapat habuan dan kepentingan diri
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang suka berbincang tentang usaha untuk mengurus diri sendiri
Yang menghidupkan dan mengamalkan ilmu yang dipelajari
Untuk kepentingan masyarakat Islam sendiri
Yang mensyiarkan Islam pada diri mereka
Yang ada kini hanyalah
Yang suka berbincang tentang usaha untuk menambahkan harta dunia
Yang menghidupkan budaya barat
Sehingga melupakan kehidupan akhirat yang lebih kekal
Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang menjadikan majlis majlis Al Quran tempat pertemuan
Yang menjadikan majlis majlis Agama tempat berkenalan
Yang ada kini hanyalah
Yang menjadikan kompleks membeli belah tempat membuang masa dan umur
Yang menjadikan disko dan pesta hiburan sebagai tempat berhibur
Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang menjadikan Al Quran sebagai hiburan
Menjadikan zikir dan selawat sebagai ucapan kelaziman
Yang ada kini hanyalah
Artis di jadikan bahan pujaan
Nyanyian melalaikan di jadikan hiburan
Dianggap moden dan berketerampilan
Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang sentiasa merasai mati itu sangat hampir
Yang sentiasa merasai jelingan Izrail
Yang bersungguh sungguh memperbaiki iman dan amal sebelum kematian
Yang bersungguh sungguh memperbaiki sikap sendiri untuk masa depan diakhirat
Yang ada kini hanyalah
Yang panjang angan-angannya
Yang sibuk mengumpul dunia kerja seharian
Seolah olah kematian itu masih jauh
Seolah olah alam barzakh itu tidak akan ditempuh....





p/s : memang susah nak cari kawan hingga akhir hayat kita kan ? humm.

Izwan Pilus Menghembuskan Nafas Terakhir, Al-Fatihah.

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




Mula-mula nana tak percaya tentang kematiannya iaitu Izwan Pilus, tapi setelah nana baca sendiri adiknya Aril AF yang cakap di twitter tentang kematian abangnya itu, nana akur. Sedih juga mendengar pemergian beliau.

Ye, Saya Memang Macho 13# : SPONTANEOUS THURSDAY

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته







Sejak kebelakangan nie , ada je kerja jeles dengan nana. Pantang  hado je,  asyik nak menepek je memanjang! ehem2.... taulah nana nie macho?

kan?

kann?

kannnnnn?


hehehehehe :-p







p/s 1 : jangan tersedak sebab itu fakta..HAHA :p
p/s 2 : tertinggal lagi Wordless Wednesday!! sadddd :(


Tak suka je BOIKOT !

بسم الله الرحمن الرحيم 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua , miss me ? err ok nana tahu tak ada sape yang miss nana kan kan kann ?

sampai hati korang , ingat nak belanje mamam mc'D tapi takpelah , tak jadi.. haha :P

Ok , nana lately busy sikit , sebab tu tak de entry yang nana update , kesian kat blog nana nie, kesunyian dan kesepian sebab ? tuan kedaungnye tak datang jaga, belai, nyanyi, dan bla bla bla.

Segmen : Mr. E'raz Fadli [Tingkatkan Follower dan Traffik ]

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Ok nana jadi rajin pulak nak join segmen-segmen nih kan.. huhu. Kali nie nana ditag oleh blogger PAKJOE.

Korang kenai dakk ? APA...........?   TAK ?

errrrr...  takpe-takpe , kalau tak kenal, kenal-kenal lah, boleh eratkan silatulrahim..yedakkk?

BLOGLIST BLOGFYNA 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




Hai kengkorang , jap jap nak kasi korang makannan free..nakk ? klik >SINI<

Ok, thanks..hehe.. Hari ni nana nak join satu segmen dari blog Fyna..best...
Korang nak join takk ? ala join jee.... syarat-2 nye modahhh gituuu.. :P

Meh sini meh kita joinnn..

Korang nak detail pasal segmen nih ? sonang je.. KLIK SINI



apa yang FYNA nak?

Nama  : Nana Bambam
Nama Blog  : X All About Life X

Kategori yang layak :
5. Followers lebih 300

Wordless Wednesday #20 : Junior Masterchef Ohsemmm!

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




Ingat orang dewasa je ke pandai memasak ? jangan korang tak percaya, budak-budak
kat atas ni pon pandai memasak jugak setanding Masterchef dari program realiti sekarang...
Mereka ni dari Australia dan diantaranya berumur 8 hingga 12 tahun. 

Dan ada juga kanak-kanak itu pandai memasak risotto,buat steak kambing,steak arnab dan lembu,buat kek lemon dan wildberries tart..fuyoohh..meleleh air liur dengar..












p/s : kalau budak2 nie ada kat sini..leh mintak masakkan untuk aku..betul tak RARA ?

Buat Video Dan Menang | Khas Untuk Pelajar Universiti/IPT/IPTA

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Korang tau dakk, Malaysian Investor ade buat satu contes untuk para pelajar yang masih belajar di IPT atau IPTA. Hadiah-hadiahnya cukup lumayan beb. Dan yang best nye tempat pertama hadiahnye bernilai RM3000 ringgit beb..

APA ? BIA BETUL??


Betullll la jemahh oiiii...

TIADA KATA #10 : Makhluk Asing Menyerupai Manusia!

بسم الله الرحمن الرحيم 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته





p/s : jaga-jaga ye korang , >MAKHLUK< kat atas ini bahaya! pastikan kawasan anda selamat.

Juara Masterchef Malaysia | Tahniah Ezani

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته







Wahh , happy giler nana biler dengar nama Ezani atau nama penuh beliau Ezani Farhana Md. Monoto
dinobatkan sebagai juara Masterchef Malaysia musim pertama, terharunyer. . 

Masterchef Malaysia Musim Akhir | Ezani ko kene menang!!

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Hai korang , lepas dah tahu Boboi Maharaja Lawak Mega kalah, sedey tak berlagu tau...wuuuuu

Tapi xper , kali ini nana mengharapkan si cantik manis jelita juga seorang doktor gigi iaitu Ezani berjaya menjuarai Masterchef Malaysia musim pertama.

Nana follow tau setiap rancangan Masterchef Malaysia nie... cume nana tak heboh-2 jep kat entri..hehe

Kalau korang nak tahu, Ezani nie, memang berbakat dalam bab masakan, kalau tak, takde nye dia dapat teruskan sampai ke final. Bukan pandai cipta dan masak je, die pandai buat orang senyum tau..ngeeeeeee

*eh yeke ?


Jadi , kita tunggu dan lihat je lah sapa yang menang ekk.. 

Nak tengok kat mana kaklong ?

oh lupe plak, tengok kat Astro Ria (104) pukul 9 malam.

Ezani                       Wahidan


Jom tengok Ezani battle Wahidan dalam Masterchef Malaysia






kbai!   ^______^

Oh Old Man...What Are You Doingggg ??






Once upon a time , i walk alone at the street, 
i see a groups of bird flying in the sky with full of happiness..

Yaaa..i'm also happy when i see 'them' . . .  :D

I'm keep my walk , anddddddd suddenly i see the old man with strange behavior 

I take out my camera and record it...do you want to know what it is ????
see my video at beloww 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







p/s : everyday i'm i'mm shuffle'innn :P

Segment F.H | Santai Blogger!







Hai korang , hari ni nana nak join satu segmen dari blogger Ku Azhar atau abah..ngeeee 

syarat-syarat dia senang je , 



  • Buat satu entry dan letakkan banner diatas tuh..dan linkkan ke entry INI.
  • Letak tajuk " Segment F.H | Santai Blogger!"
  • Nyatakan bulan kelahiran korang.
  • Nana lahir pada bulan Disember :)
  • Tagkan 2 blogger lain dan sebolehnya pastikan diorg tau..
  • Nana nak tag Umi dan Syiro
  •  Xwajib follow blog nie..follow twitter mau? kih3...



Haa..senangkan ? meh join mehhhh :P




p/s : sunday is bowringg =.='

Khutbah Jumaat #3 : Walaupun Melakukan Dosa 70 Kali Sehari







Dari Abu Bakar As-Siddiq r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa selalu beristighfar kepada Allah, dia tidak akan digolongkan dikalangan orang yang melakukan dosa walaupun dalam sehari dia melakukan tujuh puluh dosa.

-Hadis Riwayat Abu Daud-





p/s :  maaf sejak akhir2 nie tak update, sampai WW dan ST tertinggal..huhu

New Header 2012 I omeyy tak ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Hai 2012 , selamat datang ke blog cute nana yang tak berapa nak cute ini..hekhek


ok, abaikan.

Dalam bulan baru dan tahun yang baru ni la kan , nana dengan terbukak hati, limpa, paru-paru, jejangtung dan hempedu ingin menukar header nana yang lama ke header yang baru.
Ala, header baru yang tak seberapa nak cute la sangat dari korang punyer tuh.

Tau la header korang lagi gempak, lagi osem lagi omeyy dari aku kan kan kannn ?

okay aku sedar beb..aku sodarrrrrr!

*sory lelebey plak

So mari kita tengokkkkk sapa yang keneeeee..

eh ehhhh..merepek lagi nana nih...PANGGGG!!

Ok sory, 

Dulu nana gune header yang ini ha


comeyyy daakkkk ? gamba nie gune cartoon free hair :P




sekarang, nana gune yang :-



haaaaa....amacam..gambar cartoon bertudung..pergh lama jugak la nana kaler gambar tuh..



Walau nampak simple je, tapi terkehel jugak la tangan 
nak warnakan gambar nih ..gambar asal takde warna.


Jadi, bila ada Tahun baru, header kene baru....

ehhhehehehe :P


ok dadaaaaa ^_^






p/s : choki2 baru ada tak ?