Tepung Beras | Jangan Salah Membeli

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam 'Alaik.

Tepung Beras | Jangan Salah Membeli. Pernah tak korang bila nak buat kuih muih selalu je tak menjadi? Ini adalah kerana setiap tepung-tepung beras ini adalah tidak sama kandungannya.


Ada 3 jenis tepung beras yang berlambangkan gajah..tepung beras biasanya asal di perbuatkan dari negara thailand...Mungkin korang tak perasan sebab dia ada lambang gajah yang berbeza dan kita hanya perasan nama Tepung Beras saja, betul tak? Baiklah, di bawah ini saya jelaskan jenis-jenis tepung beras tersebut.




TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH

*Sangat sesuai untuk menggoreng, seperti buat adunan untuk menggoreng pisang, keledek, keladi, cempedak, adunan gorengan ikan...seperti goreng mamak..goreng berempah...
*tepung ini sangat ranggup
*sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall

TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH

*sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci...kuih apam beras eno...dan pelbagai lagi jenis kuih
*ia menghasilkan kuih yang lembut dan berkilat

TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH

*sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee
*sebab ia lebih kental

TEPUNG BERAS CAP TERATAI

*Sangat sesuai membuat rempeyek dan kuih apam.
*kalau buat apam rasa tepung nya kurang
*jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup


Jadi, dengan sedikit info yang diberi seperti diatas, tak de lah kita buat kuih asyik tak jadi sahaja, makin buat makin sedap dan laku saja. hehe.

Semoga Bermanfaat,
Yang baik datang dari Allah, yang buruk datang dari saya sendiri. Wallahu'alam.

9 kaki komen

Puan Wawa said...

Owh ade beza ye? Wawa selalu guna gajah 5 ekor tu.. buat tepung utk goreng pisang..

♥ Nana BamBam ♥ said...

Puan Wawa : Ya puan, ada bezanya pada setiap logo gajah tu. sangat sesuai menggoreng apa2 guna gajah duduk..eh tak..gajah 1..

TQ =]

zulhilmitempoyak said...

dulu masa mak rajin buat kuih. penah pesan utk beli. n ofcos. tersalah beli. kui3...

Aretikz said...

Owh.. tepung beras pun boleh guna goreng pisang yek? selalu fikir tepung gandum jer.. xpun.. aaadabiiii.. hehe

phat dot my said...

wah ilmu yang baik..nk copy paste boleh entry ni credit utk nana TQ

♥ Nana BamBam ♥ said...

zulhilmitempoyak : adeh . kdg2 memang gitu la kalau disuruh anak laki beli..ada je salah beli.... :v

Aretikz : boleh, nanti die jadi ranggup :)

phat dot my : boleh phat. sama-sama.

nana liena said...

xtahu pula berbeza.. sbb kandungan dia berbeza ya..tak pernah check. T__T
thanks info

isya fiQ said...

Laa,jadi sy tersalah gune tepung laa ni,,? Selalu buat rempeyek gune tepung gajah 2..patot xjadi,, rempeyek nye jadi gelap.. thanks sis .. mohon share .. >"<

serin said...

follow my blog, agribisnishere.blogspot.com
nice blog

Klik Sini Untuk Komen