Tutorial | Lajukan Internet dengan Notepad Sahaja

بسم الله الرحمن الرحيم 




Salam 'Alaik


Kaifa Haluk? ( Apa kabo? ) , Sihat ke korang?

Tutorial | Lajukan Internet dengan Notepad Sahaja , Alhamdulillah, saya ada perkongsian yang mungkin menarik untuk di kongsikan pada awak yang membaca entri saya ni. Fedup kan kalau kita surf internet untuk cari sesuatu artikel, laman sosial ke, atau apa-apa web lah, dia punya loading lembab sangat. Jenuh nak menunggu yedak?

Takpe takpe, saya ada cara yang ohsem untuk fix kan masalah itu hanya menggunakan Notepad sajo.

Yaaa..

Notepad.

Caranya amat mudah sahaja, hanya 3 langkah untuk membuatkan internet anda menjadi laju.


Steps 1

Buka Notepad di komputer atau laptop korang dan taipkan code ini :  mystring=(80000000)






Steps 2

Kemudian, simpan sebagai save As fail Notepad ini dengan nama [ram.vbs] dan simpan di Desktop Komputer atau Laptop korang.




Steps 3

Klik 2x pada fail tadi.

jadikan komputer laju hanya dengan notepad

Okeh dah klik?  Now bukalah browser korang sama ada google chrome, opera atau mozilla, dan lihatlah kelajuannya. Ada beza tak sebelum dan selepasnya?

Kalau ada tu, Alhamdulillah.

Saya ni hanya nak membantu sajo, sebab saya sebelum ni pernah mengalami loading yang lembab macam siput kadburi. *koh koh*

Okeh lah itu sajo tutorial saya buat masa ini yo.


Semoga bermanfaat pada tulisan saya ini, Yang baik datangnya dari Allah SWT, yang buruk datangnya dari saya sendiri. Wallahu'alam.

- - - - - - -

sumber

8 kaki komen

Aisya A. said...

wah guna notepad je. hikhik. boleh try ni. thank you :)

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

salam tuan belog...

tq da tuto....

Sylarius Yusof said...

Err.. Technically, ram.vbs ni cuma boost speed RAM pada PC kita je. Internet di Malaysia masih lagi seperti biasa lembab kerana masalah teknikal di luar Malaysia. Buat masa ni, mungkin kelajuan internet akan kembali pulih pada bulan Mac nanti.

Apa pun, tips ni tetap berguna buat pengguna yang ingin menambah kelajuan pada PC dengan melakukan tweak pada RAM.

afzalsukasuki said...

wah dik abang pun baru tau ni.nak try.anyway trimas perkongsian yang bermanfaat ni :D

Sarip Kumbang said...

pernah buat juga sblum ni.

iAmCekbolat said...

try buat dah . thanks ! sangat senang

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah. perkongsian yang bagus. terima kasih :)

Hayati Buya said...

saya baru try.. so far ok la sikit je laju sebab quota da abes. ha ha ha

Klik Sini Untuk Komen